­

krajinou10

Dnes má meniny : Jozef Zajtra : Víťazoslav Pozajtra : Blahoslav

cvo

Hrad ČachticeAk poviem Čachtice, hneď každého napadne to druhé: Bátorička. Hrad Čachtice je pevne spojený s touto osobnosťou. Kvôli Alžbete Bátoriovej sa meno hradu Čachtice vyslovuje v mnohých jazykoch na celom svete. Legenda o údajne jednej z najväčších vrahýň všetkých čias láka na Čachtický hrad tisíce turistov.

P2500671Je to trochu smutný príbeh. Hrad Sklabiňa tu mohol byť. Zachovalý aspoň z väčšej časti. Nebyť II.svetovej vojny a dôslednosti nemeckých vojsk v proti-povstaleckom boji.

P2470586V srdci krásnych lesov, južne od Žiliny, kúsok od trasy Žilina – Rajec sa vypína zrúcanina hradu Lietava. Je to po Spišskom hrade rozlohou druhý najväčší hrad na Slovensku. Svojho času bol považovaný za nedobytnú pevnosť, keďže sa ho nepriateľom nikdy nepodarilo dobyť.

Oravský hradZachovalý rozsiahly hrad sa týči na strmom vápencovom brale priamo nad obcou Oravský podzámok do výšky 112 metrov nad hladinou rieky Orava. Je jednou z najmalebnejších a najzaujímavejších hradných stavieb na Slovensku.

P2470749Ak sa vyberiete navštíviť jeden z našich najkrajších hradov, odporúčame si to spestriť plavbou  na plti po rieke Orava, zážitok je to pekný, pre deti aj pre dospelých. Výhľady na hrad sú z hladiny rieky úplne nové a informácie, o ktoré sa človek obohatí obyčajným sedením na plti, prekvapujúce.

Hrad BouzovHrad Bouzov (pôvodne Búzov) stojí v rovnomennej dedine juhozápadne od mestečka Loštice na stredozápadnej Morave. Pôsobí dojmom dobre zachovanej stredovekej pamiatky, jeho súčasná podoba však pochádza z romantickej prestavby z prelomu 19. a 20. storočia. Od roku 1964 je chránený ako kultúrna pamiatka a patrí medzi desať najnavštevovanejších hradov v Česku, je vyhľadávaným miestom filmárov.

P2440337Vodopád v Lúčkach nie je veľký, ale je krásny, pokiaľ v ňom tečie dosť vody. Zvláštnosťou Lúčanského vodopádu je jeho poloha, pretože sa nachádza priamo uprostred obce Lúčky. Takže je k tejto prírodnej vodnej kráse jednoduchý prístup, na rozdiel od mnohých iných vodopádov na Slovensku.

Hričov HradV oblasti Súľovských vrchov, v ťažko prístupnom teréne stoji na vysokom skalnatom ostrohu (507 m.n.m.) zrúcanina Hričovského hradu. Je to tiché miesto, len kúsok od nového úseku diaľnice D1, nad malou dedinkou Hričovské Podhradie.

galapagos222

Krajinou.sk © 2008-2019 krajinou(zavináč)gmail.com
GDPR

­